Miss Universe organisatie verbreekt samenwerking met Indonesische tak na meldingen van seksueel wangedrag
Internationale Miss Universe-organisatie verbreekt banden met Indonesische tak na beschuldigingen van seksueel wangedrag
In een recente ontwikkeling heeft de internationale Miss Universe-organisatie de banden met haar Indonesische tegenhanger verbroken vanwege beschuldigingen van seksueel wangedrag door deelnemers. Vrouwen die deelnamen aan het evenement beweerden dat ze gedwongen werden om topless te poseren en dat de organisatoren hun lichaam beoordeelden op cellulitis, littekens en tatoeages.
De omstreden gebeurtenissen vonden plaats tijdens de verkiezing in de Indonesische hoofdstad Jakarta eerder deze maand. Als gevolg van deze ernstige aantijgingen heeft de Indonesische tak niet alleen haar betrokkenheid bij de lopende Miss Universe-competitie verloren, maar ook de organisatie van de geplande verkiezing in Maleisië dit jaar is geannuleerd.
Een van de deelnemers getuigde dat ze onder dwang op een “ongepaste wijze” moest poseren, waarbij ze haar benen moest spreiden. Verbijsterend genoeg waren er meer dan twintig mensen aanwezig in de ruimte, inclusief mannen, terwijl dit plaatsvond. Tijdens een persconferentie deelde ze haar ongemak en verwarring over de situatie.
De internationale organisatie stuurde een e-mail waarin het nieuws van de verbroken banden werd aangekondigd. Ze lieten weten dat deze specifieke franchise duidelijk niet voldeed aan de normen, ethiek en verwachtingen zoals vastgelegd in hun gedragscode.
De directeur van de Indonesische tak reageerde op deze beschuldigingen via Instagram en beweerde geen enkele betrokkenheid te hebben bij enig seksueel wangedrag. De lokale politie in Jakarta zal de ingediende aangiften onderzoeken, hoewel verdere details op dit moment niet zijn vrijgegeven volgens persbureau Reuters.
Het fenomeen van ‘bodychecks’ is niet ongewoon in het land, aldus voormalig Miss Indonesië Maria Harfanti, die eerder in een interview met de BBC verklaarde dat organisatoren vaak ook naar de BMI van de deelnemers vragen.
De internationale organisatie erkent dat haar beleid en procedures opnieuw zullen worden bekeken in het licht van deze gebeurtenissen. Ze benadrukken tevens dat er geen vereiste lichaamsafmetingen zijn om in aanmerking te komen voor deelname aan de verkiezing.
De Miss Universe-verkiezing is dit jaar niet ongeschonden gebleven. Eerder trok de Italiaanse tak de aandacht door te verklaren dat alleen “geboren vrouwen” mogen deelnemen, nadat in Nederland voor het eerst een transvrouw, de 22-jarige Rikkie Kollé, tot Miss was gekroond. In reactie hierop meldden meerdere Italiaanse transmannen zich uit protest aan voor de verkiezing.
De climax van de 72e editie van de Miss Universe-verkiezing staat gepland op 18 november en zal plaatsvinden in El Salvador.