Nieuwe Engelse druk roman Gone with the Wind krijgt disclaimer wegens racisme

De nieuwe druk van de Engelstalige versie van de roman Gone with the Wind uit 1936 krijgt een disclaimer waarin wordt gewaarschuwd voor onder meer “racistische stereotyperingen”. Dat schrijft The Telegraph zaterdag.

Uitgever Pan Macmillan wil de oorspronkelijke tekst zelf niet aanpassen, zoals dat laatst bijvoorbeeld wel werd gedaan bij de boeken van Roald Dahl.

Gone with the Wind gaat over de dochter van een plantagehouder in het diepe zuiden van de Verenigde Staten die trouwt met legerkapitein Rhett Butler, maar eigenlijk verliefd is op iemand anders. Het verhaal speelt zich af ten tijde van de Amerikaanse Burgeroorlog. In 1939 verscheen een verfilming van het boek, met Vivien Leigh en Clark Gable in de hoofdrol.

In de disclaimer staat onder meer dat het boek “een representatie van onacceptabele praktijken en racistische stereotyperingen en taalgebruik bevat. De tekst van het boek blijft hetzelfde als het origineel en is een afspiegeling van het taalgebruik en het tijdvak waarin het oorspronkelijk geschreven is.”

Uitgever Pan Macmillan vindt dat het herschrijven van de tekst “de authenticiteit van het origineel ondermijnt”, maar benadrukt dat ze niet achter de inhoud of het taalgebruik in de roman van Margaret Mitchell staat.

Releated

Demi Lovato maakt docu over kindsterren, onder wie henzelf

Demi Lovato debuteert als regisseur, meldt muziektijdschrift Rolling Stone. De zangeres en actrice, bekend van onder meer Camp Rock en Glee, gaat een documentaire maken over kindsterren. De productie heet Child Stars. Lovato, die zowel genderneutraal als met vrouwelijke voornaamwoorden aangesproken wil worden, brak zelf ooit door als kindster in de serie Barney & Friends. […]