Coco Chanel: De Vrouw Die de Mode Veranderde

Coco Chanel, geboren als Gabrielle Bonheur Chanel, was een van de meest invloedrijke modeontwerpers van de 20e eeuw. Ze begon haar carrière als hoedenmaakster, maar groeide al snel uit tot een rebelse en baanbrekende ontwerper die de modewereld op zijn kop zette. Ze bevrijdde vrouwen van korsetten en kanten franjes door hen in plaats daarvan matrozenoverhemden en wijde broeken aan te bieden2. Chanel bouwde haar garderobe op enkele eenvoudige principes: zwart-witte kleding, eenvoudige en elegante jurken, fantastische schoenen en een algehele gepolijste look3.

Invloed op vrouwenkleding

Coco Chanel veranderde de manier waarop vrouwen zich kleedden door elementen van mannenkleding te introduceren in vrouwenkleding. Geïnspireerd door haar liefde voor paardrijden, introduceerde ze broeken in vrouwenkleding3. Bovendien knipte ze haar haar kort, een kapsel dat destijds beperkt was tot mannen. Ze maakte haar iconische kleding met de werkende vrouw in gedachten. Beperkende dameskleding zoals korsetten, populair in de 20e eeuw, werd los, comfortabel en gemakkelijk om in te bewegen3.

Chanel brak met de heersende modecodes door elementen van mannenmode, zoals zakken en tweed, te lenen en taille- en bustelijnen te wissen om androgyne silhouetten te creëren6. Ze was een van de pioniers van vrouwenbroeken, en als het niet voor haar was geweest, hadden vrouwen misschien nog steeds alleen rokken en jurken gedragen7.

Tentoonstelling in Londen

Een grote overzichtstentoonstelling, “Gabrielle Chanel. Fashion Manifesto”, opent dit weekend in Londen en verkent de 60-jarige carrière van Coco Chanel, die vrouwenkleding transformeerde en nieuwe onthullingen over haar problematische oorlogstijd bevat1. De tentoonstelling, die is gemaakt door het Palais Galliera, een museum in Parijs, bevat ongeveer 200 outfits en belicht haar banden met het Franse verzet en de Duitse nazi-partij1.

Oriole Cullen, curator van moderne textiel en mode bij het Victoria and Albert Museum waar de tentoonstelling opent, zei: “Ze is zo’n pijler van de westerse mode, een fascinerende vrouw. Haar naam is nog steeds zo aanwezig in de hedendaagse mode”1.

Conclusie

Coco Chanel was een revolutionaire ontwerper die de manier waarop vrouwen zich kleedden voorgoed veranderde. Ze introduceerde elementen van mannenkleding in vrouwenkleding, bevrijdde vrouwen van beperkende kleding en creëerde tijdloze mode-items die nog steeds populair zijn. Haar invloed is nog steeds zichtbaar in de hedendaagse mode, en haar nalatenschap wordt gevierd in tentoonstellingen zoals die in het Victoria and Albert Museum in Londen.

Releated

Kendall Jenner schittert op de catwalk van Victoria Beckham, terwijl zus Kim en moeder Kris op de eerste rij zitten

Kendall Jenner, het 27-jarige supermodel, liep vrijdag over de catwalk voor de Victoria Beckham Lente/Zomer 2024 dameskleding show1. De show vond plaats in een herenhuis dat ooit het huis was van Chanel-ontwerper Karl Lagerfeld. Kim Kardashian en Kris Jenner zaten samen met Kris’s vriend Corey Gamble op de eerste rij om het langverwachte mode-evenement bij te wonen1. Ondersteuning van familie tijdens Paris Fashion Week Kendall Jenner krijgt steun van haar naaste familie terwijl ze Paris […]