Gucci-medewerkers protesteren tegen verhuizing van Rome naar Milaan

Tientallen medewerkers van het Italiaanse modehuis Gucci hebben maandag gestaakt om te protesteren tegen het besluit van het bedrijf om het ontwerpkantoor van Rome naar Milaan te verplaatsen[^1^]. Hoewel een woordvoerder van Gucci aan CNN vertelde dat de voorgestelde verhuizing “geen personeelsvermindering met zich meebrengt”, beschreef een regionale afdeling van vakbond CGIL de verhuizing als “verkapte collectieve ontslagen”[^1^]. De vakbond beweerde op haar website dat de verhuizing “het verlangen verbergt om binnenkort alle activiteiten in Rome te staken”[^1^].

De beslissing, die het bedrijf in oktober aan de vakbonden meedeelde, treft 153 van de 219 in Rome gevestigde medewerkers van het ontwerpkantoor[^1^]. CGIL heeft betoogd dat het vragen van personeel om in de eerste helft van 2024 naar Milaan te verhuizen, ongeveer 480 kilometer ten noorden van de hoofdstad, gelijk staat aan het ontslaan van hen[^1^]. Gucci’s woordvoerder zei dat de verhuizing betekent dat de creatieve directeur en ontwerpers “de kans krijgen om nauw samen te werken met de strategische functies van het bedrijf” die al in Milaan zijn gevestigd, “waardoor de noodzakelijke interacties en synergieën worden gemaximaliseerd”[^1^]. Het bedrijf biedt ook “economische prikkels en actieve ondersteuning … gunstiger dan die in de Italiaanse nationale collectieve overeenkomst”[^1^].

Veelgestelde vragen

Wat is de reden achter de verhuizing van Gucci’s ontwerpkantoor?

Gucci’s woordvoerder zei dat de verhuizing betekent dat de creatieve directeur en ontwerpers “de kans krijgen om nauw samen te werken met de strategische functies van het bedrijf” die al in Milaan zijn gevestigd, “waardoor de noodzakelijke interacties en synergieën worden gemaximaliseerd”[^1^].

Hoeveel medewerkers worden getroffen door de verhuizing?

De beslissing treft 153 van de 219 in Rome gevestigde medewerkers van het ontwerpkantoor[^1^].

Wat is de reactie van de vakbond op de verhuizing?

Een regionale afdeling van vakbond CGIL beschreef de verhuizing als “verkapte collectieve ontslagen”[^1^]. De vakbond beweerde op haar website dat de verhuizing “het verlangen verbergt om binnenkort alle activiteiten in Rome te staken”[^1^].

Verklarende woordenlijst

  • CGIL: De Confederazione Generale Italiana del Lavoro (CGIL) is een van de grootste vakbonden in Italië. Het vertegenwoordigt werknemers uit verschillende sectoren en behartigt hun belangen op het gebied van arbeidsvoorwaarden, sociale zekerheid en arbeidsomstandigheden.
  • Collectieve ontslagen: Een situatie waarin een groot aantal werknemers tegelijkertijd wordt ontslagen, meestal als gevolg van economische omstandigheden, herstructurering of sluiting van een bedrijf.

Releated

Hoe krijg je een jonger gezicht?

In de zoektocht naar een jeugdige uitstraling zijn er talloze wegen die men kan bewandelen. Het verlangen naar een jonger gezicht is een veelvoorkomende wens, en met de juiste aanpak kan dit verlangen werkelijkheid worden. Hieronder volgen enkele tips en technieken die kunnen bijdragen aan een frissere en jongere uitstraling. Gezonde Levensstijl Een gezonde levensstijl […]