Wat is er gebeurd met het merk Balenciaga?

Balenciaga, opgericht in 1919 door de Spaanse couturier Cristóbal Balenciaga, is een luxemerk dat bekend staat om zijn avant-gardistische en structurele ontwerpen. Het merk, dat oorspronkelijk begon in San Sebastian, Spanje, is nu gevestigd in Parijs en is eigendom van de Franse corporatie Kering1.

De Oorsprong van Balenciaga

Cristóbal Balenciaga opende zijn eerste boetiek in San Sebastián, Spanje, in 1919 en breidde uit met filialen in Madrid en Barcelona. De Spaanse koninklijke familie en aristocratie droegen zijn ontwerpen. Toen de Spaanse Burgeroorlog hem dwong zijn winkels te sluiten, verhuisde hij naar Parijs1.

In de jaren 1960 neigde Balenciaga naar zware stoffen, ingewikkeld borduurwerk en gedurfde materialen. Zijn handelsmerken waren onder andere “kragen die wegliepen van het sleutelbeen om een zwanenachtige verschijning te geven” en verkorte “armband” mouwen1.

De Overgangsperiode

Na de dood van Cristóbal Balenciaga in 1972 bleef het huis inactief tot 1986. In 1997 werd Nicolas Ghesquière aangesteld als creatief directeur van het huis. Onder zijn leiding werd Balenciaga bekend om zijn avant-gardistische, geavanceerde structurele stukken, die de toekomst van de damesmode voorspelden1.

In 2012 kondigde Balenciaga aan dat het afscheid nam van creatief directeur Nicolas Ghesquière, waarna Alexander Wang werd aangekondigd als de nieuwe creatief directeur. Wang presenteerde zijn eerste collectie voor het label op 28 februari 2013, tijdens de Paris Fashion Week1.

Balenciaga Vandaag

In 2015 werd Demna Gvasalia aangesteld als artistiek directeur van de collecties. Onder zijn leiding heeft het merk een nieuw niveau van succes bereikt. In 2021 presenteerde Gvasalia zijn nieuwe Pre-Fall 2021-collectie, zoals gepromoot door Vanity Teen magazine. In augustus 2021 werd Justin Bieber aangekondigd als het nieuwe gezicht van Balenciaga1.

Veelgestelde Vragen

Wat is haute couture?
Haute couture is een term in de mode-industrie die verwijst naar high-end, op maat gemaakte kleding. Het is Frans voor “hoge naaikunst” of “hoge jurk maken”.

Wie was Cristóbal Balenciaga?
Cristóbal Balenciaga was een Spaanse modeontwerper en de oprichter van het luxe modehuis Balenciaga. Hij wordt vaak beschouwd als een pionier in de mode-industrie vanwege zijn unieke en innovatieve ontwerpen.

Wie is de huidige creatief directeur van Balenciaga?
De huidige creatief directeur van Balenciaga is Demna Gvasalia. Hij werd aangesteld in 2015 en heeft sindsdien bijgedragen aan het succes en de groei van het merk.

Wat maakt Balenciaga uniek?
Balenciaga staat bekend om zijn avant-gardistische en structurele ontwerpen. Het merk heeft een reputatie voor het creëren van stukken die de grenzen van de mode verleggen en de toekomst van de damesmode voorspellen.

Wat zijn enkele bekende ontwerpen van Balenciaga?
Enkele van de bekendste ontwerpen van Balenciaga zijn de “kragen die wegliepen van het sleutelbeen om een zwanenachtige verschijning te geven” en de verkorte “armband” mouwen. Het merk is ook bekend om zijn ready-to-wear schoenen, handtassen en accessoires.

Releated

Welke nationaliteit heeft Oprah Winfrey?

Oprah Winfrey, geboren op 29 januari 1954 in Kosciusko, Mississippi, Verenigde Staten, is een prominente televisiepersoonlijkheid, actrice en ondernemer2. Ze wordt vaak de “Koningin van alle Media” genoemd en was de rijkste Afro-Amerikaanse van de 20e eeuw1. Haar invloed op de cultuur is ongeëvenaard, met een invloed die volgens sommigen zelfs groter is dan die van universiteitspresidenten, […]

Oprah Winfrey Schittert in Paarse Paillettenjurk van Dolce & Gabbana op Academy Museum Gala 2023

Oprah Winfrey, een icoon van stijl en een belangrijke bijdrager aan de filmindustrie, blijft indruk maken. Tijdens het Academy Museum Gala 2023 schitterde ze in een paarse paillettenjurk van Dolce & Gabbana. Haar fans kunnen zich verheugen op meer memorabele verschijningen in deze feestelijke periode en daarna. Oprah Winfrey is niet alleen een televisiepersoonlijkheid, maar […]