Welk bedrijf is Moschino?

Moschino, opgericht door Franco Moschino in 1983, is een Italiaans modehuis dat bekend staat om zijn speelse en ironische benadering van mode. Franco Moschino gebruikte humor als marketinginstrument en gebruikte zijn kledingstukken als protestborden, met slogans als “Goede smaak bestaat niet”1. Na zijn dood in 1994 nam Rossella Jardini, een vriend en collega, de leiding over en zette de erfenis van Moschino voort12.

In 2013 nam Jeremy Scott de rol van creatief directeur over. Scott, die bekend staat om zijn postmoderne pophumor, hielp het merk te revitaliseren en bracht het naar nieuwe relevantie4. Na een periode van 10 jaar heeft Scott echter besloten het merk te verlaten, wat vragen oproept over de toekomst van zowel de ontwerper als het merk24.

Het Tijdperk van Jeremy Scott

Scott’s periode bij Moschino wordt gekenmerkt door zijn vermogen om een ironische humor in de kleding te injecteren. Hij gebruikte het merk om de spot te drijven met consumentisme, terwijl hij het tegelijkertijd vierde in visuele stunts die perfect waren voor het Instagram-tijdperk4. Onder zijn leiding werd Moschino een favoriet van beroemdheden zoals Miley Cyrus en Katy Perry4.

Scott beschreef zijn tijd bij Moschino als “een prachtige viering van creativiteit en verbeelding”2. Hij voegde eraan toe dat hij “zo trots was op de erfenis die ik achterlaat” en bedankte Massimo Ferretti, de uitvoerend voorzitter van Moschino’s moederbedrijf Aeffe, “voor de eer om dit iconische huis te leiden”2.

De Toekomst van Moschino

Met het vertrek van Scott is de toekomst van Moschino onzeker. Er is nog geen opvolger aangekondigd, en er zijn vragen over de richting die het merk zal inslaan24. Ferretti heeft echter aangegeven dat hij iemand zou willen zien die het merk minder speels en meer chic maakt, misschien iemand met couturevaardigheden2.

Ondanks de onzekerheid blijft Moschino een belangrijk merk voor Aeffe, dat ook de merken Alberta Ferretti, Philosophy di Lorenzo Serafini en Pollini omvat. In 2022 bedroegen de inkomsten van Aeffe 352 miljoen euro, een stijging van 8,4 procent ten opzichte van 325 miljoen euro in 2021. Volgens bronnen vertegenwoordigt Moschino 70 procent van het totaal2.

Veelgestelde Vragen

Wat is Moschino?
Moschino is een Italiaans modehuis dat bekend staat om zijn speelse en ironische benadering van mode. Het werd opgericht door Franco Moschino in 1983.

Wie was de laatste creatieve directeur van Moschino?
De laatste creatieve directeur van Moschino was Jeremy Scott, die het merk in 2013 overnam en het in 2023 verliet.

Wat is de toekomst van Moschino?
Met het vertrek van Jeremy Scott is de toekomst van Moschino onzeker. Er is nog geen opvolger aangekondigd, en er zijn vragen over de richting die het merk zal inslaan.

Verklarende Woordenlijst

Modehuis: Een bedrijf dat high-end mode produceert. Deze term wordt vaak gebruikt om bedrijven te beschrijven die een breed scala aan producten aanbieden, waaronder kleding, accessoires, cosmetica en parfums.

Creatief directeur: De persoon die verantwoordelijk is voor de creatieve visie van een modehuis. Ze bepalen de esthetiek van het merk en ontwerpen vaak de collecties.

Ironie: Een stijlfiguur waarbij er een contrast is tussen wat er wordt gezegd en wat er wordt bedoeld. In de context van mode kan dit betekenen dat er met conventies wordt gespeeld of dat er op een humoristische manier commentaar wordt geleverd op de mode-industrie.

Consumentisme: De theorie dat een toenemende consumptie van goederen gunstig is voor de economie. In de context van mode kan dit betekenen dat er wordt aangemoedigd om meer kleding en accessoires te kopen.

Releated

Welke nationaliteit heeft Oprah Winfrey?

Oprah Winfrey, geboren op 29 januari 1954 in Kosciusko, Mississippi, Verenigde Staten, is een prominente televisiepersoonlijkheid, actrice en ondernemer2. Ze wordt vaak de “Koningin van alle Media” genoemd en was de rijkste Afro-Amerikaanse van de 20e eeuw1. Haar invloed op de cultuur is ongeëvenaard, met een invloed die volgens sommigen zelfs groter is dan die van universiteitspresidenten, […]

Oprah Winfrey Schittert in Paarse Paillettenjurk van Dolce & Gabbana op Academy Museum Gala 2023

Oprah Winfrey, een icoon van stijl en een belangrijke bijdrager aan de filmindustrie, blijft indruk maken. Tijdens het Academy Museum Gala 2023 schitterde ze in een paarse paillettenjurk van Dolce & Gabbana. Haar fans kunnen zich verheugen op meer memorabele verschijningen in deze feestelijke periode en daarna. Oprah Winfrey is niet alleen een televisiepersoonlijkheid, maar […]